Langes Maltin [hvidtøl]
Kaj Callesen har venligst delt denne gamle opskrift som kommer fra et datidens bryggekit med navnet "Langes Maltin" som han købte i Randers tilbage i 1958-1960. Det er sjovt at se sådan en gammelt en, synes jeg! Kaj har ligesom jeg bosat sig i Sverige og nedenfor billedet ser du hans afskrivning af instruktionerne. Der gisnes om at Hr. Gustav Lange muligvis var medarbejder på bryggeriet i Århus dengang.
Vil man prøve at genskabe en øl der måske vil minde derom, er denne svenske opskrift på svagdricka nok ikke helt ved siden af: MaltMagnus humlad svagdricka. Jeg har ikke selv brygget hvidtøl endnu, men vil gøre det i fremtiden. Jeg mindes det var godt sidste gang jeg drak en i mine yngre dage!
Et recept med malt fra 1958-60 købt hos købmanden. Kostade 2,60 kr.
Innehåller meget humle og måske lidt extrakt, ser ud som det var sirup. Höjd på plastic behålleren 6,5 cm. Og det vejde ca. 100-125 gr. med plastik behålleren. Det smagte godt.
Brugsanvisning fra beholderen
Langes Maltin
Humlen kommes i en lärredspose pose og koges med 3 liter vand i en emalieret gryde under låg i ca. 15 min. Derefter koges 12 liter vand i en emalieret gryde, og heri kommes de 3 liter øl og 800 gr sukkker der røres godt om.
Når øllet er afkølet til ca. 28 grader kommes 40 gr almindelig gær til brødbagning deri. Er øllet for varmt, mislykkes gæringen. Gæren må først udrøres i lidt af øllet.
Øllet anbringes på et lunt sted til gæring i 24 timer.
Når gæringen er forbi, skummes gæren af, og man lader det stå et par timer, hvorefter man, for at undgå bundfald, forsigtig øses øllet på flasker. Øllet opbevares helst på et køligt sted.
Ved at lade øllet henstå et par dage, godt tilproppet, vinder det i smagen.
Husk at øllet skal stå lunt under gæringen.
Gustav Lange
Fredereriksallé 75 – Aarhus C – Tlf. (06) 123411