Dünweber EIPAN3.0 [NEIPA]

Opskrift på mit 3. forsøg på den perfekte NEIPA. Denne gang forsimpler jeg tingene så meget som muligt: simpel ingrediensliste og fremgangsmåde samt humle fra seneste høst og fokus på at minimere oxygeneksponeringen efter gæring. Det bliver min dyreste øl til dato ene og alene pga. mængden og typen af humle 😲. Læs mere om brygget under opskriften!

Download opskrift som BeerXML

DunweberEIPAN3.0.xml [Downloads: 677]
Nøgletal
Stil Tappevol. OG FG ABV IBU Farve
NEIPA18 L1.0701.0147.5%~2112 EBC
Nøgletal
Gæringstemp. Gæringstid Kogevol. Kogetid Karbonering Effektivitet Mæske pH (beregnet)
20 °C10 dage25 L30 min.2.4 vol.78%5.27
Malt (7.300 kg)
Navn Producent Mængde Relativt Farve [EBC] Ekstraktpotentiale Fugt
Vienna malt (Odyssey)Gyrup Gårdmalt6.000 kg82.2%780%5%
Flaked oatsSaltå Kvarn1.300 kg17.8%470%9%
Humle (450 g)
Navn Mængde Alfasyre Form Tid Anvendelse Noter
Citra50 g12.1%Pellet- min.WhirlpoolAdd at flameout, cool rapidly to 75°C, hop stand 30 min. with recirculation.
Mosaic50 g10.8%Pellet- min.WhirlpoolAdd at flameout, cool rapidly to 75°C, hop stand 30 min. with recirculation.
Simcoe75 g12.8%Pellet- min.WhirlpoolAdd at flameout, cool rapidly to 75°C, hop stand 30 min. with recirculation.
Citra25 g12.1%Pellet- min.WhirlpoolAdd at 75°C, continue hop stand.
Mosaic25 g10.8%Pellet- min.WhirlpoolAdd at 75°C, continue hop stand.
Simcoe25 g12.8%Pellet- min.WhirlpoolAdd at 75°C, continue hop stand.
Citra50 g12.1%Pellet- min.Dry hopAdd at ~50% apparent attenuation hoping for biotransformation.
Mosaic50 g10.8%Pellet- min.Dry hopAdd at ~50% apparent attenuation hoping for biotransformation.
Citra50 g12.1%Pellet- min.Dry hop/keg hopAdd 3 days before packaging or in the keg.
Mosaic50 g10.8%Pellet- min.Dry hop/keg hopAdd 3 days before packaging or in the keg.
Gær
Navn Mængde Attenuation Min. temperatur Max. temperatur Noter
LalBrew New England25 g80%15 °C22 °CRehydrated in 2.5 dl water @ 25°C for 25 min. Then stirred for 10 min.
Andet
Navn Mængde Tid Type Tilsætning Anvending Noter
Calcium chloride anhydrous (CaCl2 77-80%)13 g- min.Water AgentTotal waterpH / mineral controlAdded to total volume brew water. Anhydrous with effective content CaCl2 of 77-80%.
Calcium sulfate dihydrate (Gypsum, CaSO4 · 2H2O)3 g- min.Water AgentTotal waterpH / mineral controlAdded to total volume brew water.
Lactic acid 80%5 mL- min.Water AgentMash waterAcidifying mashReduce water alkalinity.
Lactic acid 80%1.4 mL- min.Water AgentSparge waterAcidifying sparge waterReduce water alkalinity.
Wyeast yeast nutrition2.5 g10 min.Yeast nutritionBoilYeast growthDissolved in a little warm water before adding to the end of the boil.
Vandprofil [mg/L]
Mængde Ca2+ Mg2+ SO42- Na+ Cl- HCO3- Noter
32 L16668035224130Malmö 2019-03 tap water, adjusted with minerals. Bicarbonate level is level of source water before partial neutralization with acid.
Mæskning
Step Type Temperatur Tid Vandmængde
Mash in / conversionInfusion67 °C45 min.25.0 L
Mash outTemperature76 °C10 min.0 L
SpargeInfusion80 °C- min.7.0 L

En simpel ingrediensliste på stivelsesfronten - kun wienermalt og 2 pakker havregryn.

En NEIPA er en ekstremt humlefokuseret øl og fremviser moderne, eksotisk smagende humler på den saftige måde. Til dette bryg anvender jeg Citra, Mosaic og Simcoe, så friske som jeg kunne få fat i, som alle tre er populære til NEIPA.

Disse typer humle er også blandt de dyreste hvilket, sammen med mængden, er skyld i at dette bliver min dyreste øl til dato! Jeg har stillet mine omkostninger op for sjov for hovedingredienserne (så uden hensyn til omkostninger for vand, salte, el, fragt og lignende). Alle ingredienser pånær gæren er økologiske.

Ingrediens DKK
Malt og havregryn 136,-
Humle 354,-
Gær 41,-
Total 531,-

Da batchet blev til lige omkring 17.5 L lander literprisen på 30 kr! Det er jo stadigvæk noget billigere end en tilsvarende øl i et supermarked, som nemt kan kost 40-50 kr for en ½ L, men væsentligt dyrere end andre mere moderat humlede batches hvor den samlede mængde humle måske kun koster 50-100 kr!

Da jeg valgte ikke at tilsætte nogen humle ved kogningen reducerede jeg kogetiden til blot 30 min. Ved flameout tilsattes de første 175 g humle og nedkølingen blev startet - dette er det eneste IBU-givende bidrag øllet får. Få minutter efter var urten på ca. 75°C hvor nedkølingen blev pauset og yderligere 75 g humle blev tilsat. Nu startede jeg recikuleringen og "whirlpoolede" i 30 min. for at udtrække mest muligt aroma fra humlen. Jeg lagde humlen, som alt sammen var på pelletform, i mit humlefilter, som egentlig er tiltænkt hel humle, men fungerer fint til at holde de største dele ude af recirkulationspumpen så den ikke stopper til.

Allerede urten var godt hazy efter første, store humledosis: venstre er pre-boil sample til effektivitetsberegning (altså før nogen humle) og højre er OG-måling sample (som jo er efter whirlpool-humlingen).

Jeg havde planlagt dry hopping af to omgange hvor første tilsætning på 100 g skulle tilsættes ved ADF på ca. 50%, hvilket blev opnået efter bare to døgn i gærkammeret ved 20°C (takket være min iSpindel var det nemt at konstatere uden at skulle udtage prøver til måling). På venstre billede nedenfor er Citra noget mere gul end Mosaic - sjovt. Da gæringen var i fuld gang og der da frigives meget CO2 åbnede jeg kortvarigt gærspanden og kastede pelletsene i uden større frygt for oxidering. Efter 7 dage sammenlagt var gæringen ikke længere synligt aktiv og SG var stabil så anden omgang dry hop, også på 100 g, blev tilsat, men nu forsigtigt gennem hullet til gærlåsen for ikke at åbne gærspanden og introducerer unødvendigt meget atmosfærisk luft.

Bare 2 dage senere cold crashede jeg med en frysepose fyldt med CO2 monteret for at undgå at atmosfærisk luft skulle blive suget baglæns ind af gærlåsen. Ikke alle cold crasher deres NEIPA, men jeg synes nu det er rart at synke den værste mængde humle og gær før tapning.

Jeg var lidt fræk denne gang... Fadet med min Blood Orange IPA var næsten tomt og øllet var uden fejl (så som uønsket infektion) så jeg tappede de sidste par liter på nogle flasker og stod så med et tomt fad stort set kun indeholdende CO2 (og absolut minimalt atmosfærisk luft). Hvis jeg skulle åbne og rense det for de sidste dråber af den gamle øl ville jeg miste den gode purging, så jeg sagde fuck det og tappede den nye øl direkte på fadet som det var. Jeg kunne endda udnytte overtrykket i fadet til at udblæse slange og hævert præcis før den blev sænket ned i øllet for tapning. Tiden må vise om det var en rigtig god idé - idéen var i hvert fald god. Normalt når jeg starter overførslen på min tappemåde suger jeg i den lille stump slange monteret på gasinputtet på fadet (ikke noget problem da den aldrig kommer i kontakt med øllet), men det kan være ret kradst for lungerne når fadet er purget med CO2. En ny ting jeg derfor ville prøve var at starte overførslen med en oliepumpe fra Biltema, men den var desværre ikke tæt nok i ventilen til at kunne opbygge et ordentligt undertryk, så jeg endte med at suge alligevel. Jeg fandt dog ud af at man med små sug og klemme slangen mellem sugene kunne opbygge et fint nok undertryk til at starte overførslen uden at få særlig meget kulsyre i lungerne!

Jeg cold crashede over et døgns tid og tappede på 10. dagen. Det lysegrå lag øverst på humle-gærkagen på det venstre billede er det der udfældede ved crashet. Kagen fyldte hele 3.5 L hvilket er ganske reelt.

Brygget blev tvangskarboneret til mellemlavt niveau på 2.3-2.4 vol. CO2 med en 12-13 PSI ved 7°C. Jeg startede (som jeg altid gør) med 40 PSI i de første 24 timer og reducerede derefter til ønsket tryk.

Følgende billeder er efter 3 dages karbonering, 13 dage efter bryggedagen, og øllet er allerede meget tæt på perfekt karboneret. Meget fin hazy gul-orange farve og fed juicy aroma og smag - tydelig tropisk frugt, specielt mango - jeg er rigtig tilfreds og meget bedre end mine tidligere forsøg! Jeg er samtitig også nysgerrig på at lave præcis samme øl, men med hel humle i stedet for pellets og se om det giver en forskel. Når brygget har nogle uger/måneder på bagen rapporterer jeg hvordan aromaen udvikler sig - typisk går det desværre ret hurtigt ned af bakke for de helt friske humlearomaer i en superhumlet øl som denne. På kommercielle eksempler står der ofte "drink fresh!" af denne anledning - lige nu er min i hvert fald super fresh så skål 🍻!