Brew Monk bryganlæg

I marts 2018 fik jeg et nyt, fedt 30 L bryganlæg Brew Monk fra Brouwland af mine forældre! Det fungerer rigtig godt og kan ses i brug for første gang da jeg bryggede min Summer IPA.

Anlægget er "3-i-en" betydende at man mæsker, lauterer/sparger samt koger i samme kedel. Det er super smart og tidsbesparende fordi man kan opvarme urten til kogning samtidig med at man sparger (ligesom ved BIAB). Opbygningen af anlægget er en stor kedel (40 L til kanten) med integreret varmeelement, temperaturregulering og pumpe med rørføring til recirkulering af urten. Inde i kedlen fastholdes en maltpibe med perforeret top og bund som holder malten under mæskningen og lautering. Det hele er i rustfrit stål.

Når mæskningen foregår pumpes urten op fra under piben, hvor den bliver opvarmet, til ovenpå hvor den trækker ned igennem malten og derved holder en jævn temperatur i mæsken samt hjælper med at fordele enzymerne og give god effektivitet. Efter endt mæskning løftes maltpiben op til dræningsposition hvor urten drænes direkte ned i kedlen og der kan, om ønsket, eftergydes ved at hælde opvarmet vand oveni maltpiben. Samtidig med dræningen kan opvarming af urten påbegyndes.

Kontrolleren kan programmeres med et antal forskellige mæsketrin og kogetid med påmindelser for humletilsætninger og lignende. Efter endt kogning afkøles urten med f.eks. spiralkøler direkte i kedlen hvorefter den kan drænes via den påmonterede hane (som har et bazookafilter monteret inde i kedlen) direkte i en gærtank.

To ting jeg synes der kunne forbedres ved dette bryganlæg er manglen på ordentlig volumenaflæsning og at bazookafiltret bliver tilstoppet med humlerester meget nemt så urten ikke kan drænes via hanen. Til første problem har jeg fundet ud af at designerne har været så smarte at kedlen indeholder ganske tæt på 1 L per cm så man kan nemt måle volumen med f.eks. en stållineal (husk at korrigere volumen for temperatur til 20°C). Ved tilstoppet filter har redningen været en almindelig hævert. I min søgning efter en bedre løsning faldt jeg over bryganlægget Brewster Beacon som er meget lig Brew Monk (kommer nok begge fra OEM-producenten Kingkitchen i Kina!) og denne har både et stigerør til aflæsning af volumen samt et bundfilter som dækker hele bunden - ganske smart. Jeg kontaktede forhandleren i håb om at kunne købe reservedele til at retrofitte på min Brew Monk, men de foreslog at jeg solgte min og købte deres i stedet. Jeg er dog så glad for mit anlæg at det ikke kommer til at ske foreløbigt. Jeg har nu købt en hop spider fra Mangrove Jack's som jeg håber kan gøre det nemmere at tappe urten og med mindre tab i trubet. Denne tanke testede jeg da jeg bryggede min vaniljestout og lærte at spideren er tiltænkt hel humle og ikke kan holde pellets inde. En anden ting jeg efterfølgende har tænkt på er at det kan blive drilsk at få plads til både spideren og spiralkøler på samme tid i kedlen. Alt det værende sagt, er Brew Monk et super lækkert bryggeanlæg!