Egne øletiketter
Det er sjovest hvis en hjemmebrygget øl har en pæn etiket når den skal serveres for venner og familie.
Jeg laver mine etiketter i OpenOffice Draw som fungerer godt til formålet da hvert element kan laves i en boks som nemt kan skaleres, grupperes og rearrangeres mv. Det gør det nemt at arbejde med!
Et almindeligt A4-ark, som er 297 x 210 mm, inddeler jeg i 8 etiketter a 95 x 65 mm og har en margin på 10 mm hele vejen rundt samt lidt luft i midten af papiret (så det evt. kan foldes). Dette synes jeg giver en acceptabel størrelse etiket til både 33 cl og 50 cl flasker og fin udnyttelse af papiret. Desuden er de nemme at klippe ud.
I mit standardetikettedesign er etiketten indelt i 6 visuelle felter som samlet indeholder al den information jeg synes der skal være på etiketten:
- Forside-felt med titel på brygget/øllen og som kan prydes med bagrundsbillede eller udsmykkes på anden vis.
- Banner med navn på bryghuset / bryghusets logo.
- Tomt felt under banneret (nogengange farver jeg det eller skriver noget kort og smart).
- Felt med beskrivelse af brygget og med eventuelle intruktioner om opbevaring og serveringstemperatur.
Dette felt indeholder også den "obligatoriske" linie med volumen og alkohoprocent, eksempelvis "Øl 33 cl. alk. 4,6% vol.".
Se EUs regler for præcision af alkoholangivelse. - Ingrediensliste.
Dette felt indholder også brygdato samt information om holbarhed. - Kontaktinformation til bryghuset.
Udskriv etiketterne på laserprinter hvis muligt da de derved bliver vandfaste - printes på en blækprinter vil blækken løbe ud når etiketten bliver fugtig f.eks. ved dug når den tages fra køleskabet.
Hjemmelavet lim
Som lim har jeg fået anbefalet at benytte skummetmælk af brygmester Finn. Det er nemt og påføres direkte på bagsiden af etiketten i moderat mængde med en pensel og binder udemærket når tørret. Etiketten er efterfølgende nem at fjerne med vand så flaskerne nemt kan rengøres og genbruges.
Ønsker man en lidt stærkere lim kan man lave sin egen af vand og hvedemel. Jeg har haft gode resultater med at koge 2 dl vand op med 2 spsk. hvedemel i og koge det igennem 1-2 minutter. Jo længere man koger det, jo tykkere bliver det og til dette formål skal det være relativt tyndt. Det tykner også noget op efter afkølning. Man kan tilsætte en tsk. salt for øge holdbarheden. Jeg hælder det på et genbrugt syltetøjsglas og opbevare det i køleskabet hvor det kan holde sig i mindst nogle uger. Dette påføres ligeledes etikettens bagside med en pensel og er lidt stærkere end skummetmælk, men også nemt at tage bort med vand efterfølgende.
Hint: øl brygget hos De 'Proef' brouwerij har etiketter der er nemme at fjerne og derfor en god kilde til 33 cl long-neck flasker der nemt kan anvendes til hjemmebryg (bl.a. Mikkeller og To Øl anvender De 'Proef' brouwerij).